julaksiazka
Super User
Kategoria:

PIZZA:

SKŁADNIKI:

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
 

PRZYGOTOWANIE:

  • Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia (rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość o ok. 3 razy - jeśli tak się nie stanie proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa, natomiast rozczyn z drożdży instant może się tylko trochę spienić).
  • Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 - 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
  • Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (ciasto można też zagnieść mikserem planetarnym).
  • Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.
  • Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając niewielki "wałeczek" na brzegu (zob. zdjęcia poniżej). UWAGA: najlepiej robić to kilkoma etapami, ciasto na początku sprężynuje i "cofa się" ale jeśli odczekamy chwilę będziemy mogli je dalej rozciągać.
  • Wyłożyć cienką warstwę SOSU POMIDOROWEGO, ser* oraz ulubione dodatki. Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut.

 

 TOSTY FRANCUSKI NA SŁONO

Składniki:

  • kromki chleba tostowego, pszennego, bułki lub bułki paryskiej
  • 2 jajka
  • 80ml mleka
  • olej do smażenia
  • sól

Dodatki:

  • ser żółty, wędlina, pomidor, szczypiorek, zielona cebulka

Sposób przygotowania:

  1. W głębokim talerzu rozkłócić jajka z mlekiem.
  2. Na patelni rozgrzać olej.
  3. W tym czasie namoczyć kromkę w mleku z jajkiem. (Jeśli chcecie zrobić tosty z nadzieniem to na jedną kromkę należy nałożyć wybrane nadzienie np. plasterek sera żółtego, szynki, pomidora, pozostawiając odstęp od brzegu. Przykryć drugim plasterkiem sera i drugą kromką. Całość lekko docisnąć. Tak przygotowany tost namoczyć z obu stron w mleku z jajkiem).
  4. Kromki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średniej mocy palnika, na złoty kolor z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  5. Posypać solą i podawać najlepiej na ciepło.

Super User
Kategoria:

GOFRY:

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE
  • Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
  • Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.
  • Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.

 BEZA:

  • 6białek
  • 300 gdrobnego cukru
  • 1łyżka soku z cytryny
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej

KREM:

  • 400 mlśmietanki kremówki
  • 250 gserka mascarpone
  • 400 gulubionych owoców: wiśni, malin itp.
  • 1łyżka cukru waniliowego
  • 1łyżka cukru pudru

PRZEGOTOWANIE

BEZA:

  1. Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.

  2. Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.

  3. Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

    KREM:
  4. Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.

  5. Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.